Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (De Opstand) was het Genneperhuis bij de monding van de Niers in de Maas een machtige burcht

Het klooster van Sint Agatha tijdens het beleg van het Genneperhuis in 1641

In het begin van de veertiende eeuw stond op de plek van het huidige klooster een kapel. Later kwamen hierbij enkele paters te wonen die de kapel beheerden. Geleidelijk groeide hieruit het 'Klooster Sint Agatha', in plaatselijk dialect het 'Kloaster Sintaegte'.
 
Het klooster van Sint Agatha op de kaart van Visscher 
Vanuit het klooster gaan wegen in verschillende richtingen. De weg naar rechts is de huidige Kloosterlaan. De wegen rechts beneden gaan naar de Maas, de linker is waarschijnlijk de Veerstraat. De weg beneden naar links is de Hofsestraat. De weg links naar boven is de weg richting Cuijksesteeg en Oeffelt.
 
Het 'St Aechten Clooster' was tijdens het beleg van het Genneperhuis steeds 't'Logement der H.H.Staten Generaal', de regering van de Staatsen. Het klooster was een veilige plek binnen de beschermende circumvallatielinie en buiten bereik van de kanonnen van het Genneperhuis. Vanuit het klooster volgden de heren de ontwikkelingen rond het beleg van het Genneperhuis. Een van de belangrijkste aandachtspunten waren de kosten die met het beleg gepaard gingen. Te hoog oplopende kosten konden leiden tot het verliezen van de oorlog.
 
Linksboven op het kaartje zijn twee opmerkelijke dingen vermeld. Helemaal links ziet u dat in de buurt van het klooster een gerecht was gevestigd. Duidelijk zichtbaar is de galg. Vlak daarbij werkten blijkbaar de beenhouwers (slagers).
De bewoners van de streek hebben waarschijnlijk al hun vee en veel andere voedingsmiddelen af moeten staan om de duizenden soldaten van het Staatse leger van voedsel te voorzien. Na de bezetting door zo'n groot leger duurde het vaak vele jaren voordat een streek zich daarvan had hersteld. 
 
Het klooster van Sint Agatha in 2018